Behatolásjelző rendszerek
Mozgásérzékelők
Untitled Document
Mozgásérzékelõ, PIR: (PIR=passive infra red)
Térvédelmi eszköz, az emberi szemhez hasonlatosan mûködik, passzív, mert nem bocsát ki magából például hullámokat, mint a radar, csupán néz és figyeli a fényváltozásokat az infravörös tartományban. Infravörös szemmel nézve az emberi test fáklyaként világít. A mozgásérzékelõ elnevezés nem is pontos, az eszköz valójában nem a fizikai mozgást, hanem az infravörös fényváltozást érzékeli. Készít egy hõ térképet a helyiségrõl, és ennek megváltozása (pl. egy ember belép) okozza a riasztást. A hõ változást más is elõidézheti, egy bezárt melegvérû állat, kutya, macska, vagy egy nyitva felejtett ablak, amin befúj a szél.
Fontos tehát hogy távozáskor, ha a riasztó be van kapcsolva, nem maradhat nyitva ablak, mert téves jelzések születhetnek.
Kombinált mozgásérzékelõ:
Ha huzatos, rosszul záródó nyílászárók vannak egy helyiségben, például fém garázsajtó, pinceajtó, akkor a téves jelzések elkerülése érdekében a hagyományos PIR mozgásérzékelõ nem alkalmazható, kombinált mozgásérzékelõt kell fölszerelni. Ez az eszköz gyakorlatilag "két érzékelõ egy tokban", a PIR szenzor radarral van kombinálva. A PIR nézi a hõ változást, a radar a fizikai mozgást és amikor mindkettõjük jelez, akkor riaszt az érzékelõ. Ha huzat van, a PIR jelez, a radar nem, ha eldõl egy söprû, a radar látja, a PIR nem, tehát a téves riasztások valószínûsége nagymértékben csökken, viszont ha egy ember lép a helyiségbe, akkor mindkét fizikai jelenség megvalósul, mozgás is van, hõ változás is, mindkettõ látja, tehát jelez az eszköz.
Minden jog fenntartva © 2005 Recte Biztonságtechnikai Kft.
WEB CREATOR EMAIL